Ook kinderen tellen mee als knuffelcontact

Let op dat je geen ‘Tommeleintje’ doet.

“We wisten het niet!” Wanneer hebben we dat voor het laatst gehoord? Er was nogal wat te doen rond een filmpje op de sociale media waarin de burgemeester met de harde hand – Bart Tommelein (Open Vld) – met zijn kleinkinderen op schoot Sinterklaas vierde. Wie Katholieker dan de Paus is, mag natuurlijk zelf niet zondigen. Een brug te ver voor velen nu Tommelein zich profileert als de strenge rechtvaardige rechter die ‘zondige’ familiefeesten wil opsporen en bestraffen.

Wat blijkt: “Kinderen onder de 12 tellen ook mee als knuffelcontact.” Dat vernemen we van het Nationaal Crisiscentrum. ‘We’, dat zij alle andere Belgen die geen deel uitmaken van het Crisiscentrum, want blijkbaar wist niemand dat kinderen meetellen als knuffelcontact, zelfs niet de ‘rechtvaardige rechter’ Tommelein. “Voor mij is dit echt een complete verrassing”, zegt de Oostendse burgemeester. “Ik heb het nagevraagd bij de korpschef, bij de veiligheidscoördinator, en ook de website van de provincie stelt dat kinderen jonger dan twaalf niet meetellen als nauw contact. Ik heb het zelfs verschillende keren gecheckt bij de corona-infolijn, en ook daar zeggen ze dat het kan. Ik heb begrepen dat er een hele fikse discussie over geweest is in het overlegcomité en dat er daarna nagelaten is duidelijk te communiceren naar het terrein toe. Ik ben daarin wel wat ontgoocheld.”

Oftwel: het is niet de schuld van Tommelein, want hij kon het niet weten?

“Nochtans is die regel al drie keer benadrukt op de persconferenties van het Crisiscentrum én staat hij gewoon in het ministerieel besluit, evenals op onze website”, klinkt het bij het Nationaal Crisiscentrum. “Waarschijnlijk hebben we dit niet duidelijk genoeg gemaakt”, zegt Frank Vandenbroucke.

Wellicht slaat Vandenbroucke de nagel op de kop. Het is niet duidelijk. Maar dat is het ook niet voor de gewone man/vrouw in de straat. Waar moet er ‘wat’ en mag er ‘dat’ niet? Het is talloze keren, aangepast, verstrengd, versoepeld en de ene gemeente is de andere niet. Wat als je niet naar ‘Terzake’ kijkt, geen krant leest en het nieuws niet volgt? Hoe kan je dan op de hoogte zijn van de maatregelen en haar aanpassingen?

Tommelein onstspringt dus fijntjes de dans, de shoppers van Wijnegem Shopping Center mogen blijven dokken.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More