Ook Europarlementsleden bezorgd om nieuwe kerncentrale in Wit-Rusland

Diverse Europarlementsleden hebben hun bezorgdheid uitgedrukt over de nieuwe kerncentrale in Wit-Rusland. Wit-Rusland activeerde in november zijn eerste kerncentrale. Ze werd gebouwd door het Russische agentschap Rosatom en bestaat uit twee reactoren van 1.200 MW, genoeg om een derde van het energieverbruik in Wit-Rusland te dekken. Buurland Litouwen maakt zich ernstige zorgen om de veiligheid. De activering van de tweede reactor is gepland voor 2022.

De centrale staat in het noordwesten van Wit-Rusland, op 40 kilometer van de Litouwse hoofdstad Vilnius. De Litouwse autoriteiten zijn ongerust omdat de centrale volgens hen niet voldoet aan de veiligheidsnormen. Minister van Energie Zygimantas Vaiciunas verklaarde dat de Astravjets-centrale “een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid en de burgers” van zijn land.

Rosatom weerlegde de Litouwse klachten in een reactie aan het persagentschap AP. “We werken nauw samen met zowel de nationale nucleaire regelgever van Wit-Rusland als het Internationaal Atoom­agentschap om er absoluut zeker van te zijn dat er geen veiligheids­risico’s zijn.”

De bouw van de centrale duurde zeven jaar en kostte 9,4 miljard euro. 8,5 miljard werd gedekt door Russische kredieten.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More