Ook coronavaccin van Moderna geeft vooral mogelijke bijwerkingen bij vrouwen

EudraVigilance houdt de mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins in Europa bij. Sinds kort houdt die Europese waakhond ook de mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin van Moderna bij.

Tot 13 februari 2021 zijn er bij EudraVigilance 1.497 meldingen gerapporteerd over dat mRNA-vaccin. Dat is een pak minder dan bij het vaccin van Pfizer dat ook al langer gebruikt wordt.

De meldingen komen uit Europese landen die met Moderna vaccineren. Opvallend is ook hier dat de meldingen vooral van vrouwen komen. In bijna 3 op 4 gevallen (74,5 %) is dat zo. Bij het vaccin van Pfizer is dat bijna 4 op 5. Ook hier zitten de meeste meldingen net zoals bij het vaccin van Pfizer in de leeftijdsgroep tussen 18 en 64 jaar.

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn beide zogeheten mRNA-vaccins. Een RNA-vaccin of mRNA-vaccin is een type vaccin dat een kopie van messenger-RNA (mRNA) gebruikt om een immuunrespons op te wekken. Het vaccin transfecteert moleculen van synthetisch RNA in immuniteitscellen. Eenmaal in de immuuncellen functioneert het RNA van het vaccin als mRNA, waardoor de cellen het vreemde eiwit bouwen dat normaal gesproken door een pathogeen (zoals een virus) of door een kankercel wordt geproduceerd.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More