Ook Audi’s dikste coupé rijdt op duivelssap (foto’s)

Diesel dood? Als het aan Audi ligt nog bijlange niet.

Vorige week wisten we al dat de nieuwe S6 en S7 – in Europa althans – een dikke diesel in het vooronder zullen krijgen. Dat is een gekke keuze, aangezien in datzelfde Europa de diesel tegenwoordig verketterd wordt vanwege ‘dodelijk vervuilend’. Een officiële reden is er niet, maar ‘insiders’ zouden weten dat de Duitse constructeur er niet tijdig in geslaagd is een dikke benzinebron schoon genoeg te krijgen voor de strenger geworden emissienormen.

We moeten dat nog gaan geloven ook, want ook de (voorlopig) dikste S5 Coupé en Sportback krijgen een TDI-blok ingelepeld. Een keuze die eigenlijk nog minder logisch is dan bij de S6 en de S7: een dikke twintig jaar geleden bood geen enkele fabrikant een coupé op duivelssap aan, omdat een nagelende diesel niet paste bij de sportieve koets.

Het mag dan misschien niet echt klinken, vooruitgaan doet het wel. De 3-liter TDI produceert 347pk en 700Nm koppel. De coupé sprint hiermee in 4,8 seconden naar de 100 km/u, de Sportback doet er een seconde langer over. De top is naar aloude traditie begrensd op 250 km/u.

Wat-ie zuipt? Diesel dus. Gemiddeld 6,2 liter per 100 kilometer, volgens Audi. Al komt de Duitse fabrikant wel aan dit cijfer met de oude – en niet zo betrouwbare NEDC-cyclus.

1

Image 1 of 21

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More