Onze gevangenissen zijn ‘corona death traps’ voor het personeel

Cipiers gaan staken.

Gevangenissen zijn een ideale biotoop voor het coronavirus. Mensen zitten er dicht op elkaar, opgesloten in overvolle cellen, in oude gebouwen met slechte ventilatie. Wanneer het virus wordt binnengebracht, verspreidt het zich in geen tijd onder gedetineerden en personeel. Covid in de cellen maakt dat de gevangenen onder een heel strikt regime komen te staan. Activiteiten gaan niet meer door, bezoek wordt opgeschort en douchebeurten worden beperkt. De gedetineerden blijven bijna 24 uur op 24 op hun cel.

Nog voor dat er een werkend vaccin beschikbaar was, vroegen de gevangenissen al om prioritair gevaccineerd te kunnen worden. Deze week overleed cipier Valerie (35) nadat ze corona had opgelopen in de gevangenis. Zij is daarmee het vierde personeelslid van het Gevangeniswezen dat sterft met corona. Sinds het begin van de pandemie zijn 977 personeelsleden positief getest. Tachtig ervan zijn nog afwezig. Zo’n 800 gedetineerden hebben het virus al eens opgelopen, van wie er nog 176 besmet in de gevangenis verblijven en één in het ziekenhuis.

Bevoegd minister Wouter Beke gaat nu maandag – onder druk van de vakbonden – de zaak (eindelijk) bespreken. Het gemeenschappelijk vakbondsfront is het meer dan beu, en heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 25 april vanaf 22 uur.

Wij schreven een maand geleden al over dit probleem. Lees het artikel hier.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More