Ons land kan amper 35 dagen draaien op groene energie

Grey Day valt voor België al op 5 februari

Als we vanaf 1 januari enkel hernieuwbare energie hadden verbruikt, dan was die gisteren helemaal op. Ons vaderland kan met andere woorden amper 35dagen functioneren op 100 procent groene energie. Grey Day is de dag datde groen energie op is en we voor de rest van het jaar moeten we verder moeten met wat men grijze energie noemt.

Het goede nieuws – een heel klein beetje dan – is dat we we er op een jaar 0,3 procent op zijn vooruit gegaan, van 9,1 procent hernieuwbare energie naar 9,4 procent. Het slechte nieuws is dat in Europa alleen Nederland, Malta en Luxemburg het slechter doen dan wij. Primus van de eco-klas is Zweden, die zingen het met hun groene energie uit tot 19 juli. Zij haalden in 2018 dus 55 procent van hun energie uit hernieuwbare bronnen.

België streeft er naar om in 2020 naar 13 procent  hernieuwbare energie te evolueren en in 2030 naar 17,5 procent. Europa vraagt 25 procent.

Om dat te bereiken kunnen we drie dingen doen:

  •  Zelf meer hernieuwbare energie produceren met windmolens, zonnepanelen en dergelijke.
  • Groene energie kopen bij de buren.
  • Minder energie verbruiken.

Het is nog een lange weg, maar de kans dat we voor Europa serieus gaan buizen is reëel. Hopen op een herexamen dus.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More