Onopgeloste moorden op Mendez en Vanden Eynde verbonden door 1 element

In de ochtend van 23 december 1982 ontdekt Marc Vanden Eynde het lichaam van zijn overleden vader José. De betrokkene woonde als huisbewaarder in een kamer van de herberg L’Auberge du chevalier te Beersel.Het slachtoffer was geboeid en werd vermoord met acht kogels in zijn hoofd. Het misdrijf wordt toegeschreven aan de Bende van Nijvel.

José werd bijna letterlijk op zijn bed gekruisigd. Zijn armen waren kruiselings vastgebonden aan de bedstijlen. De ‘Auberge du chevalier’ staat nu bekend als ‘Auberge kasteel Beersel’

Wroetend in het verleden van de huisbewaarder van de Auberge ontdekte de Brusselse gerechtelijke politie dat José Vanden Eynde tijdens de Spaanse burgeroorlog vrijwilliger was geweest bij de volgelingen van Franco. De extreem katholieke Vanden Eynde had ook nog banden met extreem-rechtse milieus rond Léon Degrelle.

Zijn zoon Marc: “Dat klopt. Mijn vader vertelde me dat hij Rex’s voormalige leider (Degrelle) aan de Universiteit van Leuven had ontmoet. Mijn vader wilde ingenieur worden, maar het lukte niet. Ik weet niet of ze na de oorlog contact hielden, maar het is mogelijk, want er was ook een uitnodiging voor het huwelijk van Degrelle’s dochter in Madrid.” 

In 1985 gaat Juan Mendez op bezoek in de Auberge du chevalier. Er is dan een nieuwe uitbater. Mendez is Area Sales Manager bij FN. Volgens een bron is Mendez op zoek naar documenten, wapens en diamanten.

Is er een mogelijke link tussen Mendez en Vanden Eynde?

In een interview vertelt de broer van Mendez over hun afkomst. “Onze familie is in 1959 naar België gekomen. Ik was twee jaar. We waren thuis met vijf kinderen: Juan, of ‘Tonio’ zoals we hem noemden, was de oudste. We waren UNO-vluchtelingen. Mijn vader was advocaat, hij was uit Spanje gevlucht voor de Franco-dictatuur. Hij is hier een vertaalkantoor begonnen. Toen hij ongeveer twintig jaar geleden stierf, hebben ik en mijn zussen de zaak voortgezet.”

Begin 1986 wordt Mendez vermoord. De zaak werd nooit opgelost.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More