Onderzoek zegt dat vrouwen minder snel dom worden dan mannen

Je bent hem zeker en vast ook wel eens tegengekomen. Die oude meneer met een T-shirt met het opschrift ‘Ik heb Google niet nodig, mijn vrouw weet alles’. Tja, dan kan weleens kloppen…

Voor heren die zich zwaar geïntimideerd voelen door vrouwen die slimmer zijn, hebben we helaas geen goed nieuws. Wetenschappers uit de Washington University School of Medicine in St. Louis kwamen tot enkele interessante vaststellingen over het mannelijk en vrouwelijk brein naarmate de jaartjes bijtikken.

Niet alleen is het gemiddeld IQ van de vrouw hoger, maar het daalt ook nog eens veel langzamer dan dat van de man eens de rimpels beginnen te verschijnen. Op gebied van intelligentie kunnen we dus niet meer spreken van gelijkheid tussen de seksen.

Het menselijk brein begint na zo’n veertig jaar langzaam maar zeker te krimpen. Vanaf het zeventigste levensjaar gaat dit krimpen over het algemeen steeds sneller. Met de jaren komt dus geen wijsheid, maar eerder vergeetachtigheid. Want hersengebieden zoals de hippocampus en de neocortex, die een essentiële rol spelen bij onder meer informatieopslag, redeneren en abstract denken, verliezen dan steeds meer van hun grijze en witte stof, waardoor de hersencellen in deze gebieden slechter functioneren. 

De onderzoekers hebben nu ontdekt dat de hersenen van de gemiddelde vrouw ongeveer drie jaar jonger waren dan mannen van dezelfde leeftijd. Maar dames moet niet vrezen dat ze de rest van hun leven met een domme troglodiet zitten opgescheept, want drie jaar is geen eeuwigheid.

Hoe kwam men tot deze conclusie? Wel, door middel van testen gebaseerd op redenatie, geheugen en probleemoplossend vermogen. De scores van een honderdtal mannen als evenveel vrouwen, variërend in leeftijd van 20 tot 82 jaar werden vergeleken. Hieruit bleek dat vrouwen telkens een hogere score behaalden dan mannen in dezelfde leeftijdscategorie. 

Via een complex algoritmisch proces werd duidelijk dat bijvoorbeeld de score van een vrouw van 85, overeen kwam met de score van een man van 82 jaar. In sommige gevallen was het verschil nog groter, namelijk 3.8 jaar.

Achter elke sterke man staat dus niet alleen een sterke vrouw, maar ook een snuggere.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More