Onderzoek naar brand in Bilzen nog steeds bezig

Op 10 november 2019 rond 23.30 uur liep er bij de brandweer een melding binnen van de uitslaande brand in het toekomstige asielcentrum van Bilzen, dat onderdak zou krijgen in het voormalig woonzorgcentrum Ark van Noé.

In december 2019 diende de stad Bilzen bij de onderzoeksrechter in Tongeren een klacht met burgerlijke partijstelling in. Zowel om het dossier op te volgen, in te kijken en eventuele reputatie- en imagoschade te vorderen.

Bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi kreeg woensdag een vraag over het dossier in De Kamer.

Volgens Mahdi heeft Fedasil geen verzoek ingediend tot inzage in het dossier. “Het is namelijk niet gebruikelijk dat de burgerlijke partij toegang heeft tot het dossier vooraleer het onderzoek is afgerond. Het dossier zal worden geraadpleegd zodra het onderzoek door de onderzoeksrechter is afgesloten. Er kunnen, indien nodig,  ook aanvullende onderzoeksdaden worden gevraagd, dus ook daar moeten we op wachten.”

Mahdi bevestigde woensdag dat er op de locatie mogelijk een asielcentrum komt. “Dat gegeven laat ik open. Ik zou niet weten waarom ik die mogelijkheid niet openlaat, zolang het dossier niet afgesloten is.”

De contacten tussen de eigenaars van het pand en het Rode Kruis bleven wel lopen. In de periode van november 2019 tot januari 2020 ging dat vooral over de impact van de brand op alle niveaus. In het eerste kwartaal van 2020 was de problematiek omtrent de asbestverwijdering een prioriteit. In de periode van juni tot november waren er enkele contacten om de stand van zaken rond de werken op te volgen. Mahdi: “Het Rode Kruis kan immers pas verdere stappen zetten, als er opnieuw een dak op het gebouw staat.”

In kader van het onderzoek naar de brand in het asielcentrum van Grote-Spouwen (Bilzen) deed het parket van Limburg enkele weken geleden nog een getuigenoproep in het VTM-opsporingsprogramma Faroek. 


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More