Europese Commissie zit in de zak van de farmaindustrie

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

In oktober 2020 deden India en Zuid-Afrika het voorstel om de vaccinpatenten tijdelijk op te schorten. Op die manier kon de productie drastisch worden opgevoerd.
Er is ondertussen wereldwijde consensus, alleen de Europese Commissie blijft moeilijk doen. En ze heeft op die manier heel wat doden op haar geweten.
Nu blijkt dat er één duidelijk aanwijsbare reden is waarom de Commissie niets doet: massaal lobbywerk van de farmasector.

Uit onderzoek is gebleken dat er door de farmaceutische industrie in Europa (volgens voorzichtige schattingen) minstens 36 miljoen euro per jaar wordt uitgegeven aan lobbywerk. Dat is veel, maar duidelijk geen weggegooid geld. De Europese Commissie blijft immers als enige tegen de opschorting van de patenten.
Daarmee stelt ze de winst van enkele grote producenten boven mensenlevens in binnen- en buitenland.

En als we zeggen ‘volgens voorzichtige schattingen’, dan menen we dat. Die cijfers komen immers van van het ‘EU-transparantieregister’, en dat is notoir onbetrouwbaar. De Europese regels rond transparantie zijn immers zo gebrekkig, dat ze Big Pharma in staat stellen om een groot deel van hun lobbyactiviteiten geheim te houden.

Geld boven gezondheid

Maar goed, volgens die voorzichtige schattingen gaat het dus over minstens 36 miljoen euro, waarmee ze onder andere een leger van zo’n 290 farma-lobbyisten betalen.
De EFPIA, de belangrijkste lobbygroep van Big Pharma in Europa, heeft haar uitgaven trouwens met nog eens zo’n 20 procent verhoogd tijdens de pandemie. 

Volgens ‘Corporate Europe Observatory’, de waakhond die deze cijfers aan het licht bracht, zijn er “honderden lobby-adviesbureaus in Brussel. En meer dan 65 bedrijven hebben lobbyisten met permanente toegangspasjes voor het Europees Parlement”.

Pfizer meldt bijvoorbeeld dat het tussen de 800.000 en 900.000 euro per jaar uitgeeft aan EU-lobbyactiviteiten. Het bedrijf heeft een lobbykantoor in Brussel, en vier lobbyisten met permanente toegang tot het Europees Parlement.

Marc Botenga, Europarlementslid voor PVDA, ziet het met lede ogen aan: “We moeten dringend deze almacht van Big Pharma breken. Het is niet aan hen om onze wetten te schrijven. De eisen van het Europees burgerinitiatief ‘No Profit on Pandemic’ om het Covid-vaccin uit de handen van Big Pharma te halen, zijn actueler dan ooit.”

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More