Onbetaalde coronaboetes komen op je belastingbrief

Nu al 2,2 miljoen minnelijke schikkingen.

Een boete krijgen is één, ze betalen is twee. Het zit een beetje in de aard van het beestje dat wie de boete kreeg ook bij betaling ook moeilijk gaat doen. Hij/zij kreeg de boete niet omdat hij/zij zich verantwoordelijk gedroeg. Ongehoorzaamheid is in het DNA van de Vlaming gekropen, maar dan nog is het aantal niet betaalde boetes enorm. Het totale aantal minnelijke schikkingen voor corona-overtredingen staat nu al op 2,2 miljoen. Als we er vanuit gaan dat elke boete 250 euro is, dan komen we aan 550 miljoen euro. Daar kan je al wat mondmaskers voor bestellen in Turkije.

Elke dag sluipt er wel het nieuws binnen van een barbecue hier, een feestje daar of een ongehoorzame stervoetballer ginder. De Gentse procureur-generaal Dernicourt is bevoegd voor alles wat coronaboetes betreft en zegt in Het Nieuwsblad dat iedereen die effectief een minnelijke schikking krijgt die ook zal moeten betalen. “Het is niet zo dat agenten massaal boetes uitschrijven om die vervolgens niet gerechtelijk te innen. We gaan niet plots dossiers seponeren omdat de piek van de crisis voorbij zou zijn”, aldus de procureur. “Er moet zo min mogelijk interpretatie zijn. Voor de burger, voor de agent die sanctioneert én voor het gerecht dat vervolgt.”

Dernicourt heeft een plan voorgelegd bij minister van Justitie Geens, om het aanvechten van de boete volledig bij de wanbetaler te leggen. Wie vindt dat de gekregen boete niet terecht is, zal zelf het initiatief moeten nemen om voor de politierechter te willen verschijnen en daar zijn/haar onschuld aan te tonen. Gebeurt dat niet, dan zal de onbetaalde boete op de belastingbrief terecht komen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More