‘Onafhankelijke’ factcheckers worden gefinancierd door pharma-industrie

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Factcheckers: zij checken ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds de dingen en wie ‘leugens’ over corona of coronavaccins durft schrijven, die wordt – al dan niet tijdelijk – van Facebook geflikkerd. Maar wie zijn die ‘onafhankelijke’ factcheckers eigenlijk?

Wij werden enkele dagen geleden op de vingers getikt door Knack, omwille van dit artikel. Hun factcheckers hadden enkele andere bronnen gecontacteerd die zeiden dat, wat deze verpleegkundige beweert niet waar is en hopla: ‘t is nepnieuws – hoewel er zelfs bewijs van is dat het géén nepnieuws is. Als kers op de taart werden we ook nog eens gewaarschuwd door Facebook. Als we nog eens nepnieuws verspreiden, zou het kunnen dat onze posts niet meer gedistribueerd worden.

Dat klinkt normaal in deze tijd – er worden de ganse tijd Facebookposts verwijderd en profielen tijdelijk geblokkeerd omwille van ‘corona-onwaarheden’. Maar uitgelegd met een voorbeeld is dat eigenlijk niet normaal. Stel dat je op Facebook post: “Mijn schoonmoeder is met haar zatte botten van de trap gevallen en ze heeft haar elleboog gebroken.” De factcheckers van Knack bellen naar drie andere schoonmoeders en die blijken niét met hun zatte botten van de trap gevallen te zijn – en ze hebben hun elleboog dus niet gebroken. Voilà: je post is nepnieuws, ook al heb je bewijs dat je schoonmoeder écht een stuk in haar kraag had op het moment van het gebeuren (ze viel ook nog eens te snel en daarom moest ze blazen), en dat haar elleboog wel degelijk gebroken is (het klonk ‘krak’ en daarbij: ze hebben scans genomen)..

Maar die ‘onafhankelijke’ factcheckers zitten natuurlijk niet alleen maar bij Knack. Wie zijn ze, wat doen ze, en waar halen ze hun centjes vandaan?

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More