Nu ook kinderboeken van Dr. Seuss te racistisch (foto’s)

Een dag niet gekwetst zijn, is een dag niet geleefd.

Tja, het loopt de spuigaten uit. Efteling, Pippi Langkous, Disney-tekenfilms, Jommeke,… de lijst van aanstootgevende racistische figuren blijft maar aanzwellen. Het verbaast ons dat wijlen Stephen Hawking nog steeds niet is aangeklaagd voor witte suprematie vanwege zijn theorie over zwarte gaten.

Het slachtoffer van vandaag is niemand minder dan Theodor Seuss Geisel, beter bekend als Dr. Seuss. Na Michael Jackson is hij de tweede best verdienende dode artiest, met maar liefst 33 miljoen dollar per jaar. Zijn verhalen behoren dan ook tot bestverkochte kinderboeken allertijden en zijn al meer dan 222 miljoen exemplaren zijn over de toonbank gegaan.

Dr. Seuss Enterprises – het bedrijf dat zijn nalatenschap beheert – heef nu beslist zes van zijn boeken niet meer uit te geven. Ze bevatten namelijk racistische prenten en ongevoeligheden die niet meer van deze tijd zijn.

Deze titels zijn If I Ran the Zoo, And to Think That I Saw It on Mulberry Street, McElligot’s Pool, On Beyond Zebra!, Scrambled Eggs Super! en The Cat’s Quizzer.

Zo duikt er in If I Ran The Zoo een stereotiep beeld op van Afrikanen met dikke lippen en ronde buikjes. Het boek beschrijft ook inwoners uit Aziatische landen als mensen die niet kunnen spellen. 

In Mulberry Street zie je dan weer een Chinees met rijststokjes en een kommetje rijst. Geen vleermuis, maar rijst dus.

“We hebben geluisterd naar de feedback van leerkrachten, academici en specialisten. Daarna hebben we met een paneel van experten de volledige catalogus overlopen van Dr. Seuss en hopen zo zijn boeken toegankelijk te maken voor iedereen.”, aldus de woordvoerder van Dr. Seuss Enterprises.

Tja, Nijntje, pas maar op je tellen!

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More