Noorse onderzoekers leggen causaal verband tussen coronavaccin AstraZeneca en trombose

Een team Noorse onderzoekers geeft aan de oorzaak van de tromboses met bloedproppen na vaccinatie met AstraZeneca te hebben achterhaald. Volgens professor Pål Andre Holme en zijn team van het universitair ziekenhuis van Oslo heeft het vaccin een zware immuunrespons bij sommige personen uitgelokt, die op zijn beurt de bloedproppen kan verklaren.

“We hebben de oorzaak achterhaald. En enkel het vaccin kan die verklaren”, aldus Holme volgens Belga. Volgens de Noorse onderzoeker zouden de patiënten die bloedproppen hebben ontwikkeld een zware immuunreactie hebben gekregen na de toediening van het vaccin. Die immuunreactie zorgt voor de aanmaak van antilichamen.

Sommige antilichamen kunnen dan bloedplaatjes activeren en bloedproppen veroorzaken. Omdat deze antilichamen zich aan de oppervlakte bevinden, worden ze uit de bloedsomloop verwijderd en krijgen de patiënten te kampen met een tekort aan bloedplaatjes. “Dit is een reactie die we kennen, maar dan met andere medicijnen als uitlokkende oorzaak”, verklaart Holme.

Holme in de Noorse pers: “We nemen het vaccin om een immuunrespons te krijgen tegen datgene waartegen je beschermd moeten worden. Als je dat doet, zal je lichaam onder andere antistoffen ontwikkelen. Sommige antilichamen kunnen reageren op een manier waarop ze de bloedplaatjes activeren, zoals in deze gevallen, en kunnen bloedstolsel veroorzaken. En omdat we deze antilichamen aan de oppervlakte hebben, worden ze uit de circulatie verwijderd, waardoor de personen te lage bloedplaatjes krijgen.”

In Noorwegen werden de voorbije week drie verpleegkundigen in het ziekenhuis opgenomen, nadat ze een combinatie van bloedklonters en weinig bloedplaatjes vertoonden. Een van hen overleed later.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More