Nooit eerder gaf de wereld meer geld uit aan defensie dan in 2020

“Een triest record.”

In 2020 had de wereld één gemeenschappelijke vijand: corona. Een jaar lang haalde Covid-19 dagelijks de voorpagina’s. Maar dat leidde niet tot meer verbondenheid op de planeet. Het was ‘eigen volk eerst’. Grenzen gingen dicht, elk land had zijn eigen regeltjes en oplossingen.

Vredesonderzoeksinstituut Sipri – dat in Stockholm gevestigd is – meldde vandaag dat ondanks de pandemie en de economische gevolgen ervan de landen van de wereld in het coronajaar 2020 meer geld in defensie gestoken dan ooit tevoren. De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2020 met 2,6 procent gestegen tot naar schatting 1.980 miljard dollar (ongeveer 1.650 miljard euro).

Daar zitten de Verenigde Staten voor wat tussen. Zij hebben meer dan een vinger in militaire pap. Het was het laatste ambtsjaar van Trump die met zijn hernieuwde aanwinsten goed was voor 39 procent van de wereldwijde militaire uitgaven. De Amerikaanse uitgaven worden geschat op 778 miljard dollar (643 miljard euro).

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More