“Drie kinderen krijgen is een belachelijke gedachte”

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Vanaf de jaren 80 was één kind het maximum. In 2015 werden dat er twee. En nu beslist de Chinese overheid dus dat getrouwde hetero gezinnen tot drie kinderen mogen hebben. Maar veel effect zal deze maatregel niet hebben, onder andere omdat de nieuwe generatie helemaal geen zin heeft in een groter gezin. 

Op maandag besliste China dat alle getrouwde koppels vanaf nu drie kinderen mogen krijgen. Daarmee komt een einde aan het twee kinderen-beleid dat nog maar zes jaar in voege was. 

Met deze aankondiging geeft de Communistische Partij eigenlijk impliciet toe dat haar aanpak van geboortebeperking niet gewerkt heeft. Erger nog: het heeft de toekomst van het land in gevaar gebracht.

De beroepsbevolking krimpt en de bevolking vergrijst, twee rechtstreekse gevolgen van het beleid. En dat is natuurlijk een groot probleem voor een land dat de laatste decennia enorm kon groeien dankzij de gigantische poel arbeiders.

Maar de kans dat het ‘nieuwe’ beleid ook echt een verschil gaat maken? Die lijkt behoorlijk klein. Ook bij de vorige aanpassing reageerden de meeste Chinezen immers maar koeltjes.

Het was in 2015, dat er na 35 jaar eindelijk beslist werd om het ‘één kind’-beleid af te voeren. Maar deze maatregel zorgde niet voor een plotse mentaliteitswijziging, zoals de Chinese leiders hadden gehoopt.

Dat was onder andere te wijten aan de ongerustheid van jongere generaties. Zij maken zich zorgen over stijgende kosten van het stedelijke leven, het onderwijs, en het moeten zorgen voor hun ouders.
Om dan nog te zwijgen van hun werkcultuur, die dikwijls een werkweek van meer dan 60 uren voorschrijft. 

Tja, dat krijg je ervan als je een hele generatie laat opgroeien als enig kind. Daar is in China zelfs een naam voor: ‘little emperor syndrome’. Vrij vertaald kan je het zo verstaan: de nieuwe generatie is meer met zichzelf bezig dan met het krijgen van kinderen. 

Millennials zeggen ‘nee, bedankt’

De bekende reclamemaakster Christie Wei (28) gaf een uitgebreid interview over het fenomeen. Zij beschreef het generationele verschil in denken treffend: “mijn eerste reactie was om een sms naar mijn man te sturen met de tekst: “Ik wil niet nog een kind. Drie kinderen krijgen is een belachelijke gedachte. Zeg tegen je moeder dat ze die droom nú moet opbergen.”

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More