Nieuwkomers kunnen rekenen op achterpoortjes om hun inburgeringstraject te betalen

Een vangnet onder een vangnet.

Minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) wil het inburgeringsbeleid grondig (her)bewerken. Nieuwkomers moeten in ons land een inburgeringsattest behalen en moeten daar ook voor betalen. In de toekomst moeten zij slagen voor gestandaardiseerde testen voor de cursussen Nederlands als tweede taal (NT2) en maatschappelijke oriëntatie (MO). Als ze niet werken, moeten ze zich verplicht inschrijven bij de VDAB. Werken ze na twee jaar nog altijd niet (voldoende), dan moeten ze een een bijkomende taaltest afleggen. Dus nog een keer betalen.

Niet naar de zin van Vooruit. Zij vrezen dat het “extra drempels” zijn. Somers verkoopt het echter als een “traject op maat” met “meer kansen”.

In de praktijk vallen de kosten nogal mee, of beter gezegd, worden ze vooral door de Werkende Vlaming betaald. 16 procent van alle nieuwkomers die een inburgeringscontract afsloten, zijn afhankelijk van een leefloon. Wie het financieel toch niet haalt, kan terecht bij het Sociaal Huis. En als het dan nog niet lukt om je cursus Nederlands te betalen, dan heeft Somers nog een oplossing: maatschappelijk werk. Even bijklussen als vrijwilliger en Kees, Jan en Karim is klaar.

Waar maken we ons zorgen over?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More