Nieuwe baas van Mossad blijft pijlen op Iran richten

De nieuwe baas van de Mossad heeft in een aantal interviews verklaard dat Iran bovenaan de lijst staat met doelwitten. Eerder werd in Israël bekend gemaakt dat David Barnea de opvolger wordt van Yossi Cohen.

Barnea is 54 jaar oud en woont in centraal Israël. Hij vervulde zijn militaire dienst in de elite Sayeret Matkal-commando-eenheid van de IDF. Later studeerde hij volgens joods.nl bedrijfskunde en werkte hij in de financiële sector voordat hij op 30-jarige leeftijd lid werd van de Mossad. Barnea is getrouwd en vader van vier kinderen.

Voordat hij in 1996 in de spionagewereld terecht kwam, maakte hij deel uit van een elite IDF-verkenningseenheid. Hij heeft in een groot aantal Mossad-divisies gediend, waaronder als hoofd van de Tsomet-wervingseenheid en als plaatsvervangend hoofd van de elektronische afluisterafdeling Keshet.

In Israël is het de premier die beslist wie de Mossad leidt. Technisch gezien maakt de organisatie deel uit van het kabinet van de premier en is er geen goedkeuring van het kabinet of de Knesset nodig. Nadat Netanyahu in december Barnea had genomineerd werd zijn beslissing geprezen door voormalig Mossad-directeur Danny Yatom en voormalig adjunct-directeur Ram Ben Barak.

Omdat Yatom en Ben Barak, momenteel een Yesh Atid Knessetlid, beiden grote critici van Netanyahu zijn, gaf hun steun aan dat Barnea breed gerespecteerd wordt binnen de inlichtingengemeenschap.

Verwacht wordt volgens joods.nl dat Barnea een Mossad-directeur zal zijn die risico’s durft te nemen in de trant van Cohen. Barnea speelde een prominente rol bij het bevorderen van de agressieve benadering van Yossi Cohen ten opzichte van de vijanden van Israël. Ook is de nieuwe Mossad-chef een groot voorstander van actief optreden tegen Iran.

Tijdens Cohens ambtsperiode voerde Mossad talloze operaties uit om het nucleaire programma van Iran te verstoren.

Dit in tegenstelling tot de voorganger van Cohen, Tamir Pardo, die de nadruk legde op het verzamelen van inlichtingen en minder gewaagde operationele risico’s nam.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More