Nieuwe aanhoudingen in zaak Sky ECC tonen verwevenheid boven- en onderwereld

In enkele dossiers die gelinkt zijn aan het dossier rond Sky ECC heeft de raadkamer in Antwerpen vandaag twee aanhoudingen bevestigd. Het gaat om een medewerkster van een havenbedrijf en een medewerkster van stad Antwerpen.

Tijdens een gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu, zijn specialisten van politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken. Die data leveren elementen op in lopende dossiers, maar er komen ook nieuwe strafbare feiten aan het licht.

Er zijn intussen nog vier mensen aangehouden die in databanken opzoekingen deden of als tussenpersoon fungeerden. Het gaat volgens het parket van Antwerpen om een vrouw van 26 uit Antwerpen die bij een havenbedrijf werkt, een 34-jarige man uit Elsene die als tussenpersoon lijkt te fungeren, een 41-jarige vrouw uit Antwerpen die bij FOD Financiën werkt en een 26-jarige medewerkster van stad Antwerpen.

De drie vrouwen zouden vanuit hun functie en mogelijk tegen betalingen opzoekingen hebben gedaan, onder meer in het rijksregister of in databanken waar ze toegang tot hadden.

Vandaag zijn twee aanhoudingen bevestigd door de raadkamer. Voor de medewerkster van de stad besliste de raadkamer om het verloop van de aanhouding verder onder elektronisch toezicht te laten verlopen, maar daar gaat het openbaar ministerie tegen in beroep. De aanhouding van de man werd op 30 maart bevestigd. De medewerkster van FOD Financiën zal morgen voor de raadkamer verschijnen.

De feiten zijn gekwalificeerd als lidmaatschap aan een criminele organisatie, omkoping, schending beroepsgeheim en misbruik van vertrouwen.

De aanhoudingen tonen hoe boven- en onderwereld verweven zijn. Over de definitie van de onderwereld en bovenwereld is al veel gediscussieerd. De onderwereld wordt ideaaltypisch gezien als de wereld van de criminelen en de bovenwereld als de ‘gewone’ niet-criminele wereld. Deze scheiding is echter slechts een analytisch onderscheid. In de praktijk zijn de grenzen tussen onder- en bovenwereld niet altijd gemakkelijk vast te stellen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More