‘Nieuw Europees Bauhaus’ slaat voorlopig nergens op

Gisteren gaf de Europese Commissie het startschot voor de ontwerpfase van het initiatief ‘Nieuw Europees Bauhaus’ dat door voorzitter Von der Leyen in haar toespraak over ‘de Staat van de Unie’ van 2020 was aangekondigd.

Het Bauhaus was een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten die van 1919 tot 1932 eerst te Weimar later te Dessau en daarna nog een jaar in Berlijn gevestigd was.

Het Nieuw Europees Bauhaus is ‘een project op het gebied van milieu, economie en cultuur, met als doel design, duurzaamheid, toegankelijkheid, betaalbaarheid en investeringen te combineren, om zo te helpen de Europese Green Deal te realiseren’.

De kernwaarden van het Nieuw Europees Bauhaus zijn daarom ‘duurzaamheid, esthetiek en inclusiviteit’. Het doel van de ontwerpfase is in een ‘participatief proces vorm te geven aan het concept door ideeën te verkennen, de meest dringende behoeften en problemen op te sporen en contacten te leggen tussen belangstellenden. Dit voorjaar zal de Commissie als een van de elementen uit de ontwerpfase de eerste editie lanceren van de prijs van het Nieuw Europees Bauhaus’.

Voorlopig is dat Nieuw Europees Bauhaus dus niets meer dan een lukrake verzameling van holle kreten. De oorspronkelijke deelnemers van Bauhaus zouden er niet gelukkig mee zijn. 


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More