Nieuw: de Vivaldi-coalitie

Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) gaan onderzoeken hoe ze zichzelf in de regering kunnen manoeuvreren.

De gespeelde onschuld is wellicht het grootste talent van de Belgische politici.  Als wereldkampioenen in het compromis, is de tijd hun wapen. Als je lang genoeg kan wachten, slikt op het einde van de rit iedereen n’importe quois, al was het maar om er vanaf te zijn.

Na hun totaal overbodig bezoek bij de koning, lieten de informateurs Coens en Bouchez weten dat ze nu een “pragmatische benadering” vanuit “het centrum” gaan proberen. Nog zo’n leuk politiek trekje: het gebruik van woorden die niemand kent en die zo vaag en breed zijn dat je er daarna alle kanten mee uit kan. Een pragmatische benadering? Inhoudelijk (het meest gebruikte woord der liberalen) wil dat zeggen dat ze doelgericht willen gaan werken en hun principes en ideologie opzij zullen zetten. Vanuit het centrum?  Vanuit het middelpunt van onze maatschappij, daar waar alle ideologieën en verkiezingsresultaten mekaar raken. Daar zal je al heel pragmatisch voor te werk moeten gaan om dat te vinden. Het centrum staat voor zoiets als de mening waar niemand aanstoot aan neemt, de ultieme kleurloosheid. Als politiek een evenwichtsoefening is op de slappe koord, dan is het centrum een wandeling over een slappe  koord die op de grond ligt met een vangnet eronder. De absolute veiligheid dus.

Coens en Bouchez zouden naar verluidt wat nieuws gaan proberen. Nuja, nieuws? Het heeft van de La Libre Belgique een nieuwe nieuwe naam gekregen: de Vivaldi-coaltie. De coalitie die voorheen de regenboog-coalitie heette dus. De coalitie die veel tijd kost vooraleer je het door de strot van de bedrogen kiezer kan schuiven: blauw, groen, rood en oranje dus. Of nog, paars-groen plus de katholieken.  Met andere woorden die regering waarvoor de Tjeven en de Liberalen woordbreuk moeten plegen.

De Vivaldi-coalitie! Geeuw. Volgens “Het vrije België” staat elke partij dan voor een seizoen, naar analogie met de vier seizoenen van Vivaldi: het blauw van de liberalen is de winter, het groen van de ecologisten is de lente, de rode socialisten zijn de zomer en het oranje van CD&V is de kleur van de herfst.

De componist draait zich om in zijn graf.

We hebben nog enkele alternatieve suggesties voor de benaming van de coalitie van vier:

  • The Who-coalitie: muziekbandje dat met z’n vieren was. Met andere woorden: de wie? – coalitie.
  • The Kinks-coalitie: ook zij waren met z’n vieren. De knikkers-coaltie dus.
  • The Doors-coalitie: verwijzend naar de deurenkomedie die er voor nodig was om ze te vormen.
  • Black Sabbath – coalitie: in plaats van zwarte zondag, zwarte zaterdag, of de dag waarop je niet mag werken.
  • Led Zeppelin-coalitie: ook met zijn vieren en het symbool van de luchtballon zou treffend zijn.

Jammer dat ze niet met z’n vijven zijn, dan hadden we ze de stomme van Portici-coalitie kunnen heten. (opera met vijf bedrijven die – zo wil de Belgische geschiedenis het- de aanleiding was voor de onafhankelijkheidsstrijd van België)

Arm België.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More