Nieuw adviesrapport voor Overlegcomité zou voorzichtig positief zijn

Goed nieuws komt altijd met een ‘maar’.

Voor het eerst in een lange, lange tijd klinken er positieve noten vanuit het orkest van wetenschappers. Zondag werden er 73 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd. Daarmee zitten we voor eerst onder de vooropgestelde drempel van 75 opnames per dag. Natuurlijk is er een ‘maar’. Van Gught wijst erop dat er op zondag standaard minder geregistreerde opnames zijn in vergelijking met andere dagen.

Maar, Van Gucht komt zowaar met een tweede ‘maar’: “Maar kijken we naar het aantal hospitalisaties van vorige week zondag, dan lag dat aantal met 105 toen nog ruim een derde hoger.” Gevolgd door de derde ‘maar’: “Er kan wel maar van eventuele versoepelingen sprake zijn als er dagelijks minder dan 75 hospitalisaties op weekbasis zijn, en dat drie weken lang.”

Het gemiddeld aantal coronabesmettingen stijgt nog, maar hier heeft Van Gucht een positieve ‘maar’. Echt in paniek hoeven we van de nog dagelijks gemiddeld 2.260 nieuwe besmettingen niet te geraken. De stijging met 10 procent wordt grotendeels veroorzaakt door het toenemende aantal tests. “We hebben vorige week dagelijks gemiddeld zo’n 48.000 tests uitgevoerd – vooral bij schoolkinderen. Dat is een goede zaak om de scholen open te kunnen houden, maar het aantal vastgestelde besmettingen bij kinderen is daardoor wel fel toegenomen.” Toch een kleine positieve ‘maar’.

Echt goed nieuws komt er op het vlak van de vaccinaties. Pfizer en BioNTech kondigden aan in het tweede kwartaal tot 75 miljoen extra dosissen vervroegd aan de Europese Unie te kunnen leveren. “Als we vanaf april veel meer vaccins ter beschikking hebben én het weer verbetert, zal het plots allemaal snel beter worden”, aldus Van Gucht.

Dat is zoveel goed nieuws dat Professor biostatistiek, Niel Hens gisteren in ‘De Afspraak’ met de primeur kwam dat er een hoopvol (positief) adviesrapport naar het Overlegcomité vertrekt. Uiteraard met een maar, want de belangrijkste boodschap is: “Dat we ons nog steeds in troebel water bevinden en de nodige voorzichtigheid aan de dag moeten leggen”, aldus Hans.

We hebben al slechtere kaarten gehad.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More