Niet Camus, maar Houellebecq maakt beste analyse van coronacrisis

De coronacrisis heeft het boek ‘De Pest’ van Camus opnieuw in de belangstelling gebracht en dat is volkomen terecht. Ik ben het boek aan het herlezen en de gelijkenis met de huidige coronacrisis is treffend.

Toch is er een auteur die – zonder het te willen en te beseffen – de huidige malaise nog beter verwoord heeft: Houellebecq. Heel wat mensen zijn vandaag ontevreden, gefrustreerd en zelfs boos omdat ze de coronaregels netjes volgen, maar niet beloond of zelfs gestraft worden.

In Extension du domaine de la lutte (slecht vertaald als De wereld als markt en strijd) lezen we de volgende passage: ‘La difficulté, c’est qu’il ne suffit pas exactement de vivre selon la règle. En effet vous parvenez (parfois de justesse, d’extrême justesse, mais dans l’ensemble vous y parvenez) à vivre selon la règle. Vos feuilles d’imposition sont à jour. Vos factures, payées à la bonne date. Vous ne vous déplacez jamais sans carte d’identité (et la petite pochette spéciale pour la carte bleue !…).

Vertaald: ‘De moeilijkheid is dat het niet genoeg is om volgens de norm te leven.’ Dat is precies wat er vandaag gebeurt: het grootste deel van de bevolking leeft wél volgens de norm. En dat is niet voldoende. Vandaar de terechte frustratie, bitterheid en woede bij deze mensen…

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More