“Neem je hem nog serieus?”

“Voortschrijdend inzicht is heel normaal in de wetenschap.”

“Neemt u hen nog serieus, mensen als mijnheer Van Ranst?”, zo klonk de verrassende vraag van Pieterjan De Smedt aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. “Uiteraard nemen wij hen serieus”, was het antwoord van Verlinden. Maar ze voegde er wel aan toe dat ze hoopt dat hij ongelijk heeft.

Dat hij wel eens ongelijk heeft, kreeg Van Ranst even later in de aflevering van ‘Terzake’ onder zijn neus geduwd. Nadat Van Ranst zijn ongenoegen had geuit met “men zegt dan wel dat er een heel pakket aan maatregelen zijn, nee er zijn een aantal versoepelingen uitgesteld, maar er zijn heel weinig extra maatregelen genomen”, werd de viroloog een uitspraak van 19 december uit het VRT Journaal onder de neus geduwd. Er werd Van Ranst toen gevraagd naar het gedrag van de mensen in relatie tot de opkomende Britse variant (je weet wel de variant die de spelregels zou veranderen omdat die zoveel besmettelijker zou zijn). Viroloog Van Ranst zei toen dat virussen elke dag muteren, en dat als ze muteren ze meer overdraagbaar worden en niet meer ziekteverwekkend. “Daar heeft het virus geen boodschap aan.”

Vandaag moeten we echter van de experten het omgekeerde geloven. “Begrijpt u dat veel mensen die nu kijken, het op den duur niet meer geloven”, vraagt Kathleen Cools. Antwoord van Van Ranst: ”Neen. Mensen moeten begrijpen dat in wetenschappelijk onderzoek voortschrijdend inzicht heel normaal is.”

Hoezo?

Vergissen is blijkbaar niet altijd menselijk.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More