Nederlandse ziekenhuizen stevenen af op code zwart

Was 8 mei in ons land de ultieme datum van respijt?

Code zwart betekent dat geen nieuwe patiënten meer op intensieve zorg opgenomen worden die weinig kans op overleven hebben, of die een korte levensverwachting hebben. Een nachtmerrie voor elke arts die zijn/haar beroep uitoefent naar de eed van Hippocrates.Daarmee zweert een arts voor elke patiënt te zullen zorgen en aan die patiënt geen schade toe te brengen. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care gaat het momenteel heel slecht met de toename van het aantal Covid-patiënten zowel op de Intensive Care als in het ziekenhuis. We zijn bang dat we volgende week misschien in ‘code zwart’ terecht komen als het aantal besmettingen niet snel gaat dalen”, zegt intensivist Diederik Gommers in de podcast ‘Virusfeiten’.

Op dit moment worden er volgens Gommers landelijk al veel essentiële operaties uitgesteld vanwege het grote aantal covid-patiënten. “Chemokuren worden afgezegd en ook veel kankeroperaties en openhartoperaties moeten nu geannuleerd worden. Deze ingrepen wil je niet langer dan zes weken uitstellen, anders lopen mensen schade op.”

Ondanks dat, gaat ook Nederland versoepelen. De avondklok wordt afgeschaft, er kan weer één dag in de week lesgegeven worden in het hoger onderwijs en de terrassen gaan weer open tussen 12 en 18 uur overdag. De situatie is bij onze noorderburen niet anders als bij ons: een spanning tussen politiek, experten en de bevolking.

Op de een of andere manier is het vertrouwen verdwenen. Mensen zijn er te vaak achter gekomen dat ze met een kluitje in het riet zijn gestuurd en geloven ‘het’ gewoon niet meer. De gewone burger pikt het niet langer om voor domme sjoemelaar te worden versleten en komt langzaam maar zeker in opstand. De politiek beseft dat ze dat signaal niet langer kan negeren. We vermoeden dat ook onze premier De Croo heeft ingezien  dat 8 mei de ultieme datum van uitstel was. We zullen het natuurlijk nooit weten (‘wat als’), maar het land in een lockdown de zomer in sturen was/is geen optie.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More