Nederlandse nieuwslezeres verschijnt in pikant deepfake-filmpje

Het hoofd van de 34-jarige presentatrice werd gemonteerd op dat van een bewegende naakte vrouw.

Dionne Stax is een Nederlandse nieuwslezeres die twaalf jaar lang het gezicht was van de openbare omroep NOS. Onlangs beëindigde ze daar haar carrière, waarna er op Pornhub opeens een filmpje verscheen dat een wel erg drastische carrièreswitch insinueerde. Volgens de manager van Stax waren de expliciete beelden ‘knap gedaan’, maar was het wel meteen duidelijk dat de vrouw niet echt Dionne Stax was. Daarvoor waren ze ‘veel te nep’.

Volgens de woordvoerder was het ‘een heksenklus’ om het filmpje van Pornhub te verwijderen, maar het team rond Stax vreest nu voor het opduiken van nieuwe, nog meer expliciete versies waarin de nieuwslezeres de hoofdrol zal spelen. Er wordt vermoed dat één of andere puber met de computer- en beeldmanipulatietechnieken heeft zitten experimenteren, maar het opsporen van de dader zal waarschijnlijk een al even grote heksenklus worden. Net zoals het af scannen van dubieuze websites naar nieuwe video’s van Stax.

De Nederlandse is zeker niet de eerste die het slachtoffer wordt van dergelijke namaakfilmpjes. Ook Hollywoodsterren als Emma Watson, Ariana Grande en Scarlett Johansson verschijnen regelmatig in deepfake-video’s. Eén van de filmpjes van Scarlett Johnasson werd al meer dan 1,5 miljoen keer bekeken. Hoewel de actrice meent dat een rechtszaak aanspannen geen zin heeft, wil het team rond Dionne Stax wel stappen ondernemen om het verspreiden van dergelijke filmpjes tegen te gaan. Volgens hen gaat het immers om een flagrante inbreuk op het portretrecht, die de persoonlijke levenssfeer aantast en tot imagoschade kan leiden.

De woordvoerder waarschuwt er ook voor dat dergelijke deepfake-video’s verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor doorsnee mensen, zoals minderjarigen of mensen met een belangrijke functie zoals zakenlui of bestuurders. Zeker wanneer de filmpjes in brede kring verspreid worden. Werknemers zouden hun job kunnen verliezen en jongeren zouden uit het leven kunnen stappen, zeker wanneer de beelden hen blijven achtervolgen. Dionne Stax zelf zal vanaf oktober te zien zijn op de Nederlandse zender AVROTROS, waar ze het programma DNA Onbekend zal presenteren. Ze is momenteel op vakantie en niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More