Nederlandse kroegen, scholen en evenementen mogen om vaccinatiebewijs vragen

Nederland creëert een gevaarlijk precedent.

Het blijkt dan toch niet exclusief Belgisch te zijn om via omwegen – zonder het te benoemen of te verbieden – maatregelen op te dringen. Ook in Nederland is de vaccinatie niet verplicht, maar ze installeren wel een systeem waarbij je zonder vaccinatie buiten de maatschappij dreigt komen te staan.

Instellingen en bedrijven hebben volgens de Nederlandse wet in principe de vrijheid om een vaccinatiebewijs te vragen bij de toegang tot voorzieningen, schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Dat wil zeggen dat zorginstellingen, scholen, horecabedrijven en organisatoren van evenementen iemand zullen kunnen weigeren als die geen bewijs van vaccinatie kan voorleggen.

“Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels. De overheid moet erop toezien dat private partijen zich daaraan houden,” aldus het adviesorgaan. Een ongewoon hypocriete opmerking. Je moet behoorlijk wereldvreemd zijn om niet te beseffen dat hiermee de deur net wagenwijd open komt te staan voor discriminatie of schending van privacy, voor willekeur en een oncontroleerbare vorm reglementitis.

Wat zal er gebeuren als tegen de zomer één helft van de bevolking -laten we optimistisch zijn – een prik kreeg en de andere helft niet. Wie mag er dan wat en wie wordt dan volgens dit systeem waar toegelaten en wie niet? Wie mag er het land uit en wie moet thuis blijven, of binnen blijven en mag niet naar school?

Of is het de bedoeling dat dit een ethisch debat aanzwengelt om op het eind van de rit het gedegouteerde volk zelf te laten uitroepen dat de verplichtte vaccinatie de ene juist weg uit de pandemie is?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More