Nederlandse hoogleraar: “Wel degelijk causaal verband tussen coronavaccin AstraZeneca en bloedproppen”

Volgens hoogleraar interne geneeskunde, specialiteit klinische tromboses, Hugo ten Cate van het UMC+ in Maastricht is er wel degelijk een causaal of oorzakelijk verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en bloedstolsels. Ten Cate: “Het lijkt me nu wel duidelijk dat er een verband is met het vaccin”. Het risico op de bijwerking is gelukkig extreem klein, beklemtoont hij in de pers: het gaat om één op de miljoen gevaccineerden.

Het ziektebeeld lijkt op een syndroom ‘HIT’, waarbij het immuunsysteem zo sterk wordt geactiveerd dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de eigen bloedplaatjes. De antistoffen binden aan de bloedplaatjes, legt Ten Cate uit, en na contact met cellen van de vaatwand dragen ze vervolgens bij aan de vorming van bloedstolsels. Zo ontstaat een uitzonderlijke combinatie van te weinig bloedplaatjes (waardoor bloedingen ontstaan) en trombose (waardoor de bloedbaan verstopt kan raken). 

HIT staat voor heparine-geïnduceerde trombopenie. Bij de subcategorie HIT II is er daling met meer dan 50 % van de bloedplaatjes en trombose in de cerebrale sinussen mogelijk.

Ten Cate: “Het medicijn van eerste keus bij problemen met bloedstolling, de bloedverdunner heparine, moet bij hen nu juist niét worden gebruikt, daar worden ze alleen maar zieker van.”

De analyse van Ten Cate sluit aan bij eerdere bevindingen die wel degelijk een causaal verband vonden tussen het coronavaccin van AstraZeneca en door bloedstolsels veroorzaakte tromboses, vaak bij jonge vrouwen. Zo vond het gereputeerde Paul Ehrlich Instituut (PEI) in Duitsland eerder al een causaal verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de vastgestelde tromboses bij vrouwen. Sommige jonge vrouwen zijn overleden na het ontvangen van het coronavaccin.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) sloot eerder deze week niet uit dat er een mogelijk oorzakelijk verband was.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More