Nederlandse Fieldlab: 1,5 meter afstand niet nodig in theaters

Nederland onderzoekt, Vlaanderen vermoedt.

In tegenstelling tot in Vlaanderen – waar ‘experten’ de boel sluiten op basis van deductieve vermoedens – zijn de Nederlanders gaan ‘meten’. Echt wetenschappelijk werk dus. Het resultaat bevestigt de ‘vermoedens’ van niet-experten en is verrassend te noemen.

Evenementen, voorstellingen en congressen kunnen veilig worden georganiseerd zolang aan een aantal veiligheidsmaatregelen is voldaan. Dat zegt de organisatie achter de fieldlabevenementen op basis van eigen onderzoeken.

Het gaat om zogeheten type 1-evenementen, die zich binnen afspelen, met zitplaatsen en waarbij het publiek zich rustig gedraagt. Daarbij kan maximaal de helft van de normale capaciteit worden gebruikt, maar hoeven mensen geen anderhalve meter afstand te houden. Bezoekers moeten vooraf worden getest en tijdens verplaatsing een mondkapje dragen. Ook moet er goede ventilatie aanwezig zijn.

De Nederlanders testen al een tijdje hoe het nu eigenlijk zit met de aerosolen en hoe dat in zijn werk gaat, met een écht publiek. De voorbije weken is er ook getest tijdens voetbalwedstrijden, concerten en festivals met meer publiek en meer bewegingsvrijheid. Die resultaten zijn nog niet bekendgemaakt.

Waarom komen wij daar nu niet op zou je denken? Wel, als je de uitleg van Frank Vandenbroucke (Vooruit) hoort in het VRT journaal, dan weet je waarom wij zo ‘achter’ lopen. Frank wilde blijkbaar van de gelegenheid gebruik maken om nog eens zijn intelligentie te etaleren en toonde zijn argwaan voor de mogelijke reacties van het ‘domme volk’. Wij citeren: “Wij gaan tegen een kader vastleggen waaraan dergelijke experimenten moeten voldoen, zodanig dat als bepaalde organisaties, theaters of andere, een initiatief willen nemen, voor een echt experiment, wetenschappelijk verantwoord en veilig, dat ze weten aan welke criteria ze moeten beantwoorden, waar ze het voorstel moeten naartoe sturen en wie het beoordelen.”

Hier hebben wij even niets aan toe te voegen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More