Nederlandse arts weigert coronaprik te zetten zonder handtekening onder verklaring over risico’s

“Vaccin is nog in de onderzoeksfase.”

Huisarts Rob Elens heeft zich tijdens de pandemie als een ‘omstreden geneesheer’ op de kaart gezet. In april schreven we in P-magazine over zijn zijn omstreden aanpak van corona. Hij behandelde – naar eigen zeggen met succes – patiënten met het malariamiddel hydroxychloroquine, in combinatie met zink. Uit wetenschappelijke onderzoeken is later gebleken dat het middel niet voldoende zou werken.

Elens – die ook patiënten heeft uit Deurne en omgeving – zegt nu niet verantwoordelijk te willen zijn als het fout gaat na een vaccinatie. Hij is een tegenstander van het vaccineren tegen corona en zegt dat het vaccin zich nog ‘in de onderzoeksfase’ bevindt. Hij wijst erop dat uit de cijfers blijkt dat in 98 procent van de gevallen een infectie met corona ongevaarlijk is voor de bevolking.

Elens heeft voor zijn patiënten een ‘vaccinatiebrief’ opgesteld die hen wijst op de werking en risico’s van het vaccin AstraZeneca. Tekenen ze die niet, dan krijgen ze geen prik. Volgens de dokter bevindt het vaccin zich nog in de experimentele fase bevindt en doen mensen eigenlijk mee met een wetenschappelijk onderzoek.

De Nederlandse Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is niet te spreken over dit initiatief en wijst Elens erop dat artsen met gewetensbezwaren geen extra voorwaarden mogen stellen aan de toediening van vaccinaties, zoals het ondertekenen van een toestemmingsformulier.

Het is nog niet bekend of het gevolgen zal hebben voor Elens als arts.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More