“Nederlands is de sleutel tot alle kennis”

Ben Weyts (N-VA) legt verplichte taaltest op voor kleuters.

Kleuters die naar het eerste leerjaar willen gaan, zullen vanaf volgend jaar een verplichte taaltest Nederlands moeten afleggen. Een echte toelatingsproef is het niet. De test is verplicht, maar het resultaat levert niet meer dan een advies op. Ouders kunnen de uitslag van de test gewoon naast zich neerleggen. Wie niet slaagt, heeft twee mogelijkheden: ofwel het laatste kleuterklasje overdoen, of een taalintegratietraject in het eerste leerjaar, zoals een taalbadklas, en dat is dan weer wel verplicht.

Je kan eindeloos discussiëren over diversiteit, maar wanneer het op studeren aankomt, gebeurt dat nog wel altijd in de taal van het land: Nederlands. Wie die taal niet beheerst, loopt een achterstand op, niet alleen op taalgebied. Vanaf volgend schooljaar moeten alle kleutertjes daarom een taaltest afleggen tussen 10 oktober en 30 november, zodat er genoeg tijd is om vooraf in te lopen én om nadien eventueel bij te spijkeren.

“Alleen zo geven we kinderen met een taalachterstand echt dezelfde kansen als de andere kinderen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts In ‘Het Nieuwsblad’.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More