Nederland wil ook gevaccineerden testen voor evenementen

Nederlandse cijfers zijn nieuwe voorbeeld voor onze vaccinatiecampagne.

Een merkwaardige evolutie. Voorheen voeren we onze eigen koers, nu gaan experten de mosterd halen buiten onze grenzen. Frankrijk wordt een voorbeeld voor de privilegepas, Nederland toont aan dat ook gevaccineerden nog besmet raken en het virus doorgeven.

Nederlandse virologen kwamen tot de vaststelling dat één op de tien Nederlanders die afgelopen week een positieve test had, al volledig gevaccineerd was. Ze maken evenwel één belangrijke kanttekening: bijna niemand van de gevaccineerden wordt ernstig ziek of belandt in het ziekenhuis.

Dat het nu pas opvalt, dat ingeënte personen tòch anderen kunnen aansteken, is vreemd. In april werd lector Sam Brokken door de Hasseltse hogeschool PXL ontslagen en door de experten geëxcommuniceerd omdat hij tot een soortgelijke conclusie kwam. Brokken betwijfelde dat een vaccin zou beschermen tegen het doorgeven van het virus, en waarschuwde dat de jonge, gezonde bevolking onder de zestig bij een besmetting nauwelijks of geen symptomen vertoont. Brokken ontkende toen een anti-vaxxer zijn, maar werd toch buitengezet.

Nu horen we in ‘Het Laatste Nieuws’ coronacommissaris Pedro Facon eigenlijk het zelfde zeggen: “Het klinkt misschien verwarrend, maar wij hebben altijd gezegd dat de kans op ernstige ziekte, hospitali­sa­tie of overlijden gigantisch afneemt door vaccinatie. Nooit is beweerd dat het risico op besmetting volledig weg is.” De conclusie die hij eraan verbindt is evenwel anders: “Prikken, prikken, prikken blijft dé oplossing. Als de deltavariant vorige zomer had gecirculeerd – in een wereld zonder vaccins – dan had dat een catastrofe geweest. Dan zouden er ongetwijfeld honderden en honderden extra overlijdens zijn geweest.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More