Nederland versoepelt

“We zijn blij dat dit kan, want de samenleving snakt naar meer mogelijkheden.”

De Nederlandse premier Mark Rutte lapt de adviezen van de experten aan zijn laars. De cijfers zijn er nochtans slechter dan bij ons. Vorige week wilde Rutte nog geen onnodige risico’s nemen. “We willen echt zien dat we over de piek van die derde golf heen raken”, zei hij toen.

Maar dinsdag klonk het: “In de modellen van het RIVM zien we dat een daling van het aantal patiënten in de ziekenhuizen in zicht komt.” De Nederlandse premier doet met andere woorden hetzelfde als de experten: uitgaan van een ‘veronderstelling’.

De druk om de teugels iets te laten vieren, is in Nederland enorm. Vorige week kwamen de burgemeesters bijna in opstand. “Uit onderzoek blijkt dat de steun voor de strenge regels steeds verder afkalft”, klinkt het.

Vanaf 28 april kan er in Nederland het volgende:

  • Terrassen mogen open vanaf woensdag 28 april van 12.00 tot 18.00 uur met maximaal vijftig mensen. Bij aankomst moet er een checkgesprek zijn. Registratie blijft van toepassing, een reservering, mag ter plekke. Terrasbezoekers moeten 1,5 meter afstand houden. Er mogen maximaal twee personen aan tafel zitten, behalve als zij een huishouden vormen.
  • Winkels en weekmarkten mogen weer open zonder afspraak vooraf. In kleine winkels mogen maximaal 2 personen tegelijk binnen, in grote winkels 1 klant per 25 vierkante meter.
  • De avondklok verdwijnt.
  • Bij begrafenissen zijn vanaf 28 april weer 100 genodigden welkom in plaats van 50.
  • Theorie-rijexamens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs gaan weer door.
  • Het advies voor thuisbezoek wordt maximaal twee mensen per dag thuis ontvangen in plaats van één, vanaf 28 april.
  • Vanaf 26 april is er minimaal 1 dag per week fysiek onderwijs mogelijk in het hbo en op universiteiten.

De tweede stap in het openingsplan volgt op 11 mei. Dan zijn buitenlocaties als dierentuinen en pretparken aan de beurt en kan er onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden. Op 3 mei maakt het Nederlandse kabinet bekend of deze tweede stap mogelijk is. Er komt dan ook een nieuw reisadvies.

Nederland wil tegen de zomer zo goed als alle coronamaatregelen lossen. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge – de Nederlandse Frank Vandenbroucke – herhaalde nog eens dat Nederland ervan uitgaat dat alle inwoners tegen begin juli al minstens één prik hebben gekregen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More