Nederland stelt 288.791 prikken met AstraZeneca uit

“Afgeschilderd als een stel boeven.”

AstraZeneca doet ons denken aan die aflevering van Asterix & Obelix, ‘De Intrigant’. Het verhaal gaat over een kereltje dat als wapen wordt ingezet omdat hij twee stenen met mekaar kan laten vechten. Kom je AstraZeneca tegen de media, dan is het gekibbel. De meningen bosten. En dat is – zoals we ons menen te herinneren van de geweldige wetenschaps-persconferentie van De Croo – nu net wat de premier niet wilt: een mening. Alexander wil feiten en aan de hand daarvan beslissen. Bij AstraZeneca zijn de feiten slechts een mening.

In het Noorden van Europa hebben ze zo hun twijfel en leggen ze de vaccinatie met het vaccin (voorlopig) stil. Ook in Italië zijn ze er niet gerust en zelfs Nederland twijfelt. De Nederlandse Rijksoverheid heeft besloten om in de komende twee weken, tot en met zondag 28 maart, geen prikken te zetten met het vaccin van AstraZeneca. Dat betekent dat 288.791 prikken niet kunnen worden gezet worden door die beslissing. Directe aanleiding voor het advies van de Nederlandse medicijnautoriteit CBG is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is geraakt. Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie. Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Noorwegen en Denemarken.

Het Europese geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA doet op dit moment nader onderzoek. Europa – en met name het EMA – liet weten geen aanwijzingen te hebben dat er een verband is tussen het vaccin van AstraZeneca en gevallen van trombose. Het spul is besteld en we zullen het gebruiken, zou je kunnen zeggen. Dat is ook de ‘mening’ van ons land.

Sterker nog, Europa zit het bedrijf aan te porren om meer, en sneller te leveren. Tot nu toe heeft AstraZeneca niet eens 10 procent geleverd van de maximaal 120 miljoen dosissen die de EU tussen december en eind maart verwacht had te krijgen.

Nochtans in AstraZeneca geen kleine jongen. AstraZeneca is een pillen- en ampullen-imperium waarin de zon nooit ondergaat, met 118 kantoren in 64 landen, van Buenos Aires, Auckland en Osaka tot de Alfons Gossetlaan in Groot-Bijgaarden. De farmaceut heeft 76.000 werknemers.

Veel mensen twijfelen. ‘De schuld van de media’, klinkt het bij de experten. Misschien moeten ze toch eens een keertje de hand in eigen boezem steken.

“AstraZeneca wordt nu bijna afgeschilderd als een stel boeven, maar als je ziet wat het bedrijf de afgelopen vijftig jaar allemaal gedaan heeft, dan strookt dat helemaal niet met elkaar”, zegt voormalig medisch directeur van AstraZeneca Nederland in ‘De Morgen’. Maar met een kromme redenering overtuig je natuurlijk niemand. Aan wat ze in het verleden al dan niet deden, hebben we niet veel.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More