Na het ontslag van Sam Brokken: waarom zelfs het zotste idee een plaats verdient in onze samenleving

Het is een vervelende dag – 1 april – om over het ontslag van lector en onderzoekshoofd Sam Brokken te schrijven. De lector (docent) van PXL werd ontslagen na enkele uitlatingen over de coronacrisis op de VRT.

Op de website van PXL staat Brokken wel nog steeds vermeld als onderzoekshoofd en ook een e-mail naar de man komt nog steeds niet onbezorgd terug.

Op fora wordt uiteraard levendig gediscussieerd over het ontslag vann Brokken. Een persoon: “Van docenten wordt verwacht dat ze geen onzin vertellen. De anti-vaxer moet dus niet komen klagen achteraf. Tenzij dat hij écht dacht dat wat hij beweerde waar is, dan is hij te dom om in het onderwijs te zitten.” Iemand anders: “Als men van docenten moet verwachten om geen onzin te vertellen, wat moet men dan van universiteitsprofessoren verwachten, die als expert opgevoerd worden? Want wat Van Damme daar ‘uit zijn botten sloeg’, tartte elke verbeelding. Dat was gewoon wetenschappelijk ondertussen bewezen lulkoek.”

Een discussie dus. Zo hoort het ook, maar na ruim een jaar coronacrisis staan de zenuwen van de beleidsmakers en televisievirologen strak gespannen. Gisteren kwam dan nog eens de uitspraak van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg die de Belgische overheid veroordeelde om binnen de dertig dagen een eind te maken aan de vaak onzinnige en soms absurde coronamaatregelen. Dat is eigenlijk een technische kwestie die de overheid kan oplossen, maar het is uiteraard koren op de molen van de steeds groeiende groep van mensen die kritisch(er) wordt.

De peiling van een paar dagen geleden op de RTBF geeft de stemming bij de bevolking goed weer: een derde van de bevolking is tegen de huidige lockdown (ook eufemistisch paaspauze genoemd), een derde is voorstander (en wil misschien zelfs nog hardere maatregelen) en een derde weet het niet. Kortom, de bevolking is verdeeld.

Waar de beleidsmakers hier en elders voor beducht zijn, is dat onvoldoende mensen zich vrijwillig zullen laten vaccineren. Het is ook daarom dat er een overreactie kwam. Nomen omen est: Brokken heeft brokken gemaakt.

Over de informatie van Brokken kan ik niet oordelen, maar wat ik wel weet is dat er plaats is in de samenleving voor de gekste ideeën. Er zijn mensen die denken dat de aarde een platte schijf is en er zijn ook nog steeds mensen die denken dat de zon beweegt en niet de aarde. Ze doen maar.

Het verschil met mensen die kritische informatie spuien over het nieuw coronavirus, de coronavaccins en het gevoerde beleid, is dat er in dat dossier wel een mogelijke impact is op de volksgezondheid. Mensen die beweren dat de zon beweegt en niet de aarde hebben in de regel geen impact op de gezondheid van anderen. Mensen die beweren dat coronavaccins schadelijk zijn, hebben dat binnen het paradigma van de gevestigde wetenschap wel. Daarom beweren die wetenschappers binnen dat paradigma van de huidige virologie dat anti-vaxers gevaarlijk zijn omdat ze op die manier de gezondheid van anderen in gevaar brengen. Dat is een dilemma. Maar zelfs in dat geval is het mijn heilige overtuiging – zeker op een dag zoals vandaag met onnozele aprilvissen – dat de meest onzinnige opvattingen een plaats verdienen in onze samenleving.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More