Na corona: lockdowns voor het klimaat? (video)

‘Klimaat Lockdowns’ als noodzakelijk kwaad om de CO2 doelen uit de Europese ‘Green Deal’ te halen in 2050.

De Corona-lockdown was nog maar een voorbode. Binnenkort zullen ondernemers en burgers te maken krijgen met de gevolgen van een klimaat-lockdown. Dat is de theorie.

“Als je denkt dat de Covid 19 pandemie erg is, wacht dan maar tot je ziet hoe de klimaatverandering ons in de nabije toekomst zal treffen als we nu niets ondernemen”, lezen we op climatelockdown.com. De dramatische daling van de wereldwijde CO2-emissies in de eerste dagen van de pandemie en de wereldwijde lockdowns zouden gedurende de rest van het decennium om de twee jaar moeten worden uitgevoerd om de doelstellingen van de klimaatovereenkomst van Parijs te halen. Als het aan Usrsula von der Leyen ligt, dan stoten we in 2050 geen CO2 meer uit. Maar is dat echt haalbaar?

SPD-gezondheidsdeskundige Karl Lauterbach kondigde in ‘Die Welt’ het volgende aan: Ik heb sterk de indruk gekregen, dat wij in Duitsland en ook in Europa, laat staan in de Verenigde Staten, er niet in zouden zijn geslaagd deze pandemie te verslaan zonder de ontwikkeling van een vaccin. Er zal echter nooit een vaccin tegen CO2 komen. Er zijn dus maatregelen nodig om de klimaatverandering aan te pakken die analoog zijn aan de beperkingen van de persoonlijke vrijheid in de strijd tegen de pandemie. Of dit haalbaar is, waag ik steeds meer te betwijfelen.”

Daarmee wordt een beangstigend beeld geschapen van ‘het nieuwe normaal’. Het einde van de pandemie zou wel eens een begin kunnen zijn, van ‘nog meer’ van ‘nog minder’. De aanpak van de pandemie – met lockdowns en het beperken van onze vrijheden – zou wel eens een generale repetitie kunnen zijn, voor de lockdowns voor het klimaat.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More