Na 17 jaar procederen krijgen 4 Indische verkrachters de strop

Groepsverkrachtingen zijn een echte plaag in India.

Volgens de meest recente cijfers zijn er in India gemiddeld 92 verkrachtingen per dag. In 2017 werden er ruim 33.000 gevallen van verkrachting gemeld. De vervolging van de daders loopt nog altijd niet zoals de regering belooft. Als het al tot een rechtszaak komt, eindigt die meestal in vrijspraak of komt de aanklacht te vervallen.

In 2017 werd nog niet eens in een derde van de gevallen de dader veroordeeld. Vaak omdat het ontbreekt aan getuigen, maar bijvoorbeeld ook omdat families de financiële middelen niet hebben om te blijven procederen. Daardoor blijft in India het gevoel bestaan dat daders van seksueel geweld vrijuit gaan.

De uitspraak van vandaag van een  rechtbank in Delhi is daarom een belangrijk precedent. Die veroordeelt vier daders van een groepsverkrachting in 2012 tot de de strop.

Op 16 december 2012 werd de 23-jarige Asha Devi op een rijdende bus verkracht en geslagen door zes mannen. Ze werd later met haar vriend naakt op straat gedumpt en overleed enkele dagen later aan haar verwondingen. De verkrachtingszaak lokte globale verontwaardiging uit.

De rechter geeft nu het bevel om vier van de daders op  22 januari op te hangen. Twee van hen gaan nog in beroep, waardoor de executie uitgesteld kan worden. Dat ze de executie nog kunnen ontlopen is nu zo goed als uitgesloten. Van de zes daders is er één overleden in zijn cel en een andere die ten tijde van de verkrachting minderjarig was, werd intussen vrijgelaten.

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More