N-VA wil gewonde Koerdische strijders laten verzorgen in België

Twee kamerleden van de N-VA hebben een voorstel van resolutie ingediend tot het verlenen van een visum kort verblijf aan Koerdische strijders met het oog op medische verzorging in België.

In Syrisch-Koerdistan (Rojava) woedt nog steeds een burgerconflict. Vele Koerdische soldaten en burgers sneuvelden reeds of raakten gewond in de strijd tegen IS.

De Koerden beschouwen Syrisch-Koerdistan als onderdeel van een groter Koerdistan dat ook delen omvat van Zuidoost-Turkije (Turks-Koerdistan), Noordoost-Irak (Iraaks-Koerdistan) en Noordwest-Iran (Iraans-Koerdistan).

Door de erbarmelijke omstandigheden in Rojava kunnen zij volgens de twee kamerleden van N-VA echter niet de nodige medische zorgen verkrijgen.

Kamerleden Koen Metsu en Darya Safai van de N-VA: “Het is niet de bedoeling om hier verblijfsrecht te bekomen. Het enige dat men vraagt, is om in België door middel van onze medische expertise te kunnen herstellen van hun oorlogswonden, om daarna te kunnen terugkeren naar Syrisch Koerdistan en hun strijd verder te zetten.

Concreet vraagt de N-VA bij monde van de 2 kamerleden om, in samenwerking met de Dienst Vreemdelingenzaken en desbetreffende diplomatieke post, het nodige te doen om deze Koerdische soldaten een visum kort verblijf te verlenen met het oog op het bekomen van medische zorgen. De timing is wel niet ideaal. Door de coronacrisis staat de reguliere gezondheidszorg in ons land onder druk waardoor er slechts een beperkte capaciteit is om buitenlandse gewonde soldaten te verzorgen in onze ziekenhuizen.
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More