N-VA wil faciliteitengemeenten afschaffen in nieuwe Confederatie

Kamerleden van N-VA onder aanvoering van Peter De Roover hebben een voorstel van verklaring tot herziening van de Grondwet indiend. De parlementsleden willen een nieuwe inrichting van België.

Volgens N-VA biedt België immers geen (schaal)voordelen. Na herziening van de Grondwet zal de Confederatie België bestaan uit twee deelstaten, Vlaanderen en Wallonië. De regio Brussel Hoofdstad en de Duitstalige regio krijgen een bijzonder statuut.

Ook op het verlanglijstje van de N-VA: de afschaffing van de Senaat, de verlenging van de arrestatietermijn naar 72 uur in geval van aanwijzingen van terrorisme, de invoering van een protocollaire monarchie, het afschaffen van de opkomstplicht bij verkiezingen, de afschaffing van de faciliteitengemeenten en de afschaffing van het Hof van Assisen. Koning Filip kan dus op zijn beide oren slapen: hij mag in Laken blijven wonen.


Volgens N-VA is een structurele verandering enkel mogelijk als ‘we onze eigen problemen kunnen aanpakken’ met de oplossingen waar de kiezers in de beide deelgebieden hun voorkeur voor laten blijken en dat met eigen financiële middelen, onder eigen verantwoordelijkheid van elke deelstaat.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More