N-VA wil dat het parlement weer mag/kan debatteren

“Een toestand kan niet maandenlang zo acuut zijn dat er geen grondig debat over de aanpak kan plaatsvinden.”

“Als burgemeester ga je toch ook niet de gemeenteraad bijeenroepen vooraleer je de brandweer een brand laat blussen.” Woorden van oud-Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) die daarmee wil vergoelijken dat de regering al maandenlang het parlement passeert om ingrijpende maatregelen af te kondigen. Aan kop Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) die zich heeft vervolmaakt in het stiekem publiceren van ministeriële besluiten zonder debat. Zij werkt nu aan een pandemiewet, maar houdt de lippen op elkaar over wat erin staat.

Maandag komt de grootste oppositiepartij, N-VA, met een noodwet. “Nu kan de regering alles beslissen”, zeg N-VA-fractieleider Peter De Roover. “Maar de coronacrisis duurt al zo lang dat er van een acute nood geen sprake meer is.” N-VA wil dat het parlement weer mag deelnemen aan de besluitvorming. Zij stellen zich ernstig vragen bij de manier van werken van de huidige regering die keer op keer maatregelen neemt die heel sterk ingrijpen in het dagelijks leven van de burgers, zonder het parlement daarvoor te raadplegen. Naast de grondwetsspecialisten plaatsten de voorbije maanden ook andere oppositiepartijen, politicologen en zelfs enkele Franstalige parlementsleden uit de meerderheid, juridische of democratische vraagtekens bij de huidige manier van werken. De Croo laat zijn ministers schaamteloos morrelen aan onze grondwettelijke rechten en plichten, maar om te tonen dat het parlement zeker zijn zeg zal kunnen doen, kondigde de premier twee weken geleden aan dat hij hoopte “tegen eind februari, begin maart met het ontwerp naar het parlement te kunnen gaan”. Deze week zal dat alvast zeker niet lukken. Zou het kunnen dat de Vivaldi-neuzen niet allemaal in dezelfde richting wijzen?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More