N-VA wil burgemeesterssjerp zonder rood (video)

Burgemeesterssjerpen zullen in de toekomst kleur moeten bekennen.

Momenteel zijn de sjerpen van onze Vlaamse burgemeesters, net zoals die van de Waalse collega’s, in de Belgische driekleur. Het enige verschil met de Walen is dat er sinds kort in Vlaanderen een Vlaams leeuwtje mag worden opgestikt. N-VA wil nu de hele sjerp vervangen door exemplaren die duidelijk naar Vlaanderen verwijzen.

Dat is één van verzoeken die op de onderhandelingstafel ligt voor het Vlaamse regeerakkoord. Overigens zijn het niet alleen de sjerpen die op tafel liggen, N-VA vraagt om alle symbolen tegen het licht te houden. De volgorde van de vlaggen aan onze gemeentehuizen bijvoorbeeld. Nu is die: de Belgische vlag, Vlaamse vlag, Europese vlag. N-VA wil de leeuw promoveren en een plaats doen opschuiven naar voor.

Met de staatsfoto van de koning en de koningin mogen de gemeentebesturen al langer dan vandaag beslissen of men die in de gemeentehuizen ophangt of niet. Dat heeft tijdens meerdere gemeenteraden al tot ‘boeiende’ discussies geleid.

De kleur van schepensjerp blijft zoals die nu al is, in twee kleuren, zwart en geel.

De sjerpen zijn overigens niet gratis: wie schepen of burgemeester wordt, krijgt bij het begin van de legislatuur een sjerp cadeau voor een kleine 300 euro. Wat ze er verder mee doen, moeten ze maar uitzoeken. Maar ook daar bleken er in het verleden problemen. Het knopen van zo’n sjerp is voor velen moeilijker dan het lijkt en bij de wissel van de macht wil niet iedere politieke verliezer zijn kennis overdragen. Om daar aan tegemoet te komen, postte de VGSV een erg vermakelijk filmpje: “ Hoe omgordel ik mijn sjerp (niet) ?”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More