N-VA wil assisen afschaffen

Wetsvoorstel om alleen nog correctioneel te werken, zonder volksjury.

Het is al langer een doorn in het oog van rechters en advocaten dat een niet-opgeleide volksjury aan het eind van een complexe rechtszaak het beslissende woord krijgt. Met het mega-proces van de aanslagen van 22 maart dat er aan komt, lanceerde procureur Frédéric Van Leeuw in De Zevende Dag een oproep aan de politiek om de grondwet aan te passen. N-VA gaat daar een dag later al op in met een wetsvoorstel en wil  het systeem van een volksjury volledig af te schaffen.

Volgens professionelen is een volksjury een negentiende eeuwse draak die de deur openzet voor procedurefouten. Met een proces als dat de van de terroristische aanslagen, zit niemand op gerechtelijke blunders te wachten. “We gaan ons belachelijk maken, “ zei Van Leeuw op de VRT.

N-VA gaat nog een stap verder dan de federale procureur – die ‘eenvoudige’ zaken als een passionele moord nog voor assisen zag – en doet een oproep om het hof van assisen in zijn geheel af te schaffen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More