N-VA interpelleert Wilmès over smokkel van springstof in België

Maandag is er in de commissie voor Buitenlandse Betrekkingen een interessante vraag van kamerlid en fractieleider Peter De Roover (N-VA) over de mogelijke smokkel van springstof door terroristen in ons land.

Die terreurgroep Hezbollah heeft volgens Nathan Sales de voorbije jaren springstof door ons land gesmokkeld. Sales is de huidige coördinator voor contraterreur in de VS.

Volgens Sales heeft terreurgroep Hezbollah in Europa voorraden springstof opgeslagen met het oog op toekomstige aanslagen. De smokkel vond plaats sinds 2012. De opslagplaatsen van het explosieve goedje zouden zich volgens Sales in Griekenland, Italië of Spanje bevinden. De hamvraag is uiteraard wat Hezbollah van plan is met de springstof.

Kamerlid De Roover wil maandag in de commissie dus meer informatie van vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Wilmès over deze merkwaardige zaak. Het is uitkijken naar het antwoord van Wilmès.

Volgens Sales zou het om natriumnitraat gaan. De bomaanslag door Timothy McVeigh, in Oklahoma City in 1995, werd gepleegd met een vrachtwagen vol ammoniumnitraat en nitromethaan. Ook de aanslag door Anders Behring Breivik, in de regeringswijk van de Noorse hoofdstad Oslo op 22 juli 2011, werd veroorzaakt door explosieven op basis van ammoniumnitraat dat onttrokken werd uit kunstmeststof.

Hezbollah (Arabisch: حزب الله – Partij van God) is een politieke partij in Libanon en een militante terreurbeweging van sjiitische moslims met anti-Israëlische en anti-Amerikaanse sentimenten. Hezbollah wordt gesteund door Iran en staat sinds 1992 onder leiding van de sjiitische geestelijke Hassan Nasrallah.

 

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More