N-VA gebruikt de avondklok als politiek breekpunt voor Vivaldi

Voorzitters MR en Open Vld delen niet de mening van hun ministers.

Dat Vivaldi een ratjetoe was van kleuren en meningen was bekend, maar dat politici van de eigen partij met mekaar in de clinch zouden gaan, was niet te voorspellen. De avondklok zorgt voor verdeeldheid. De regering ziet deze maatregel – die balanceert op de de grens van de ongrondwettelijkheid – als een middel om te handhaven. De liberale partijvoorzitters delen die mening niet.

“Als we willen dat de horeca open gaat op 1 mei, dan moeten we de avondklok aanhouden, omdat het de handhaving van de binnenactiviteiten helpt”, zei Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne na het Overlegcomité. Zijn socialistische collega Frank Vandenbroucke ziet dat ook zo, maar de liberale partijvoorzitters denken er anders over. Georges-Louis Bouchez (MR) en Egbert Lachaert (Open VLD) vertellen aan iedereen die het horen wil dat er “toch eens moest worden nagedacht of de avondklok nog moet worden aangehouden”. Bouchez wil de avondklok al in de loop van april afschaffen, nog voor de heropening van de horeca. En ook Lachaert vind dat bij het volgende Overlegcomité de avondklok op de discussietafel moet liggen.

Zo lang wil N-VA niet wachten. “De avondklok was een acute noodingreep”, zegt fractieleider Peter De Roover in ‘Het Nieuwsblad’. “Maar ondertussen is het een langdurige maatregel geworden, die afgekondigd werd per ministerieel besluit, zonder een democratisch debat.” En dus komt N-VA in de Kamer met een wetsvoorstel over die avondklok, waarvan ze een dringende behandeling vragen. Open Vld en MR worden op die manier verplicht om kleur te bekennen. Volgen ze de ministers die de avondklok als ‘handhaving’ beschouwen, of kiezen ze voor het einde van een maatregel die de vrijheid ernstig beperkt?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More