Mondmaskers onvoldoende om corona te stoppen

Mondmaskers bieden zeker een vorm van bescherming tegen het nieuw coronavirus, maar volgens recent onderzoek zijn mondmaskers onvoldoende, zeker als mensen dicht bij elkaar staan.

De onderzoekers gingen het effect na van diverse mondmaskers op de verspreiding van druppeltjes. Het goede nieuws is dat elk getest materiaal het aantal verspreide druppels drastisch vemindert. Maar op afstanden van minder dan 1,80 meter bereikten toch voldoende druppels de ‘ontvangers’ om mogelijk ziekte te veroorzaken bij deze personen.

“Een masker helpt zeker, maar als de mensen heel dicht bij elkaar staan, is er nog steeds een kans om het virus te verspreiden of op te lopen”, stelt Krishna Kota, universitair hoofddocent aan de New Mexico State University en een van de auteurs van het artikel. ‘Het zijn niet alleen maskers die helpen. Het zijn zowel de maskers als de afstand.”

Het wetenschappelijke artikel “Can face masks offer protection from airborne sneeze and cough droplets in close-up, face-to-face human interactions? A quantitative study,” is van Krishna Kota, Javed Akhtar, Abner Luna Garcia, Leonardo Saenz, Sarada Kuravi, en Fangjun Shu. Het artikel verscheen in Physics of Fluids op 22 december. Een samenvatting verscheen op de wetenschappelijke site Eurekalert.
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More