“Mogen de terrassen aan ’t zeetje aub heropenen?”

Voor paasvakantie is bijna alles volgeboekt aan de kust.

De kustburgemeesters vrezen voor de veiligheid in hun gemeente tijdens de paasvakantie. Bijna alles is volgeboekt, er is sprake van een bezettingsgraad van minstens 80 procent. Doe daar de dagjestoeristen bij en je hebt elke dag code rood.

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé – die doorgaans gevoelig is voor apocalyptische scenario’s – ziet de bui al hangen. Te veel volk, te weinig sanitair, geen cafés voor de dorst en omdat de restaurants dicht zijn, moeten de toeristen zelf gaan kokerellen. “Al die gasten moeten naar de bakker en de supermarkt. Het zal wat worden”, zegt hij in ‘Het laatste Nieuws’.

De Kustburgemeesters schreeuwen dan ook als uit één keel om hulp en komen eensgezind met de vraag aan de federale regering om een heropening van de buitenhoreca tegen 3 april te heroverwegen. Voor de federale regering is het kiezen tussen de pest en de cholera. De zee-burgemeesters zijn ervan overtuigd dat de heropening van de terrassen veiliger is.

Gouverneur Decaluwé wil alvast 140 extra manschappen om de orde te handhaven. De kusthoreca zelf wil bovendien ook nog eens de garantie dat het niet alleen maar voor die twee weken is, maar dat ze ook daarna open mogen blijven. Ze willen niet als openbare toiletten worden ingezet en ook niet de zondebok worden als straks de cijfers slechter worden en zij de schuld krijgen dat op 1 mei de rest van het land dan toch niet open mag.

In Brussel zijn ze niet geneigd om op het voorstel in te gaan. Er is een nieuw offensief ingezet van de wetenschappers. De voorspellingen zijn weer niet van de poes. De cijfers stijgen en daar worden meteen doemscenario’s aan vastgepind. De derde golf is (nog maar eens) begonnen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More