Mogelijke verhuis hulpgevangenis Leuven opnieuw op agenda

Volgende week staat een vraag van kamerlid Katrien Houtmeyers (N-VA) op de agenda over de verhuis van de Leuvense hulpgevangenis.

Die hulpgevangenis van Leuven ligt in het centrum, meer bepaald in de Maria Theresiastraat. Sinds 1869 al doet die Leuvense hulpgevangenis dienst als arresthuis, maar er verblijven eveneens een aantal veroordeelden. Er is ook een psychiatrische afdeling.

Al in 2014 had toenmalig Leuvens burgemeester Louis Tobback (Vooruit) kritiek op de ligging. “De hulpgevangenis staat eigenlijk als een tang op een varken. Het is niet normaal dat twee gevangenissen (Leuven Centraal en de hulpgevangenis, red.) zich op zo’n korte afstand binnen het centrum van een stad bevinden.” Hij vertelde dat in de media.

“De hulpgevangenis ligt ook pal in een woonbuurt. Verschillende flatbewoners op de nieuwe Vanderelst-site kijken recht op het binnenplein. Je ziet de mensen er letterlijk wandelen en dat is toch niet de bedoeling. Dat je in Leuven Centraal kan binnenkijken, tot daar. Die gedetineerden zijn veroordeeld. Maar in de hulpgevangenis zitten vaak mensen in voorhechtenis in het kader van een onderzoek. Het is niet normaal dat buren zomaar foto’s van hen kunnen nemen.“

In 2018 had N-VA het opnieuw over het dossier. “Voor Leuven Centraal is er geen verhuis aan de orde, omdat het over een beschermd gebouw gaat”, stelde Lorin Parys toen in de media. “Voor de hulpgevangenis zijn er op langere termijn wél mogelijkheden buiten de stad. Binnen de stadsmuren komt er zo veel ruimte vrij voor, bijvoorbeeld, woonprojecten. We moeten alle opties voor betaalbaar wonen aanboren, gezien de prangende woonproblematiek. Een co-housingproject kan perfect op de plek waar de hulpgevangenis nu gevestigd zit. ”

Het is nu uitkijken naar het antwoord van bevoegd minister van Justitie Van Quickenborne.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More