Mogelijke bijwerkingen van coronavaccins blijven vooral opduiken bij vrouwen

EudraVigilance houdt de mogelijke bijwerkingen van de drie coronavaccins Pfizer, Moderna en AstraZeneca nauwgezet bij. De meldingen komen uit de Europese landen die met deze vaccins werken. De gegevensbank is hier vrij te consulteren. Sinds het begin van de rapportering zijn de mogelijke bijwerkingen vooral bij vrouwen te vinden.

Tot en met zaterdag 27 februari werden voor het vaccin van Pfizer 78.305 meldingen genoteerd. Ruim 60.000 meldingen kwamen van vrouwen (77,4 %). Voor het coronavaccin van Moderna waren er 3.266 meldingen tot dan. 2.357 meldingen kwamen van vrouwen (72,2 %). Voor het vaccin van AstraZeneca waren er 13.983 meldingen. Ruim 10.000 meldingen kwamen van vrouwen (73,6 %).

De percentages kunnen nog iets hoger liggen aangezien niet bij elke melding gespecifieerd werd of de mogelijke bijwerking bij een vrouw of man vastgesteld werd.

Grosso modo worden de mogelijke bijwerkingen dus vooral bij vrouwen vastgesteld. Voor elke cluster van 4 personen met mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin zijn er 3 vrouwen. Die verhouding is stabiel sinds het begin van de registratie van de mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins en is onafhankelijk van het type (Pfizer, Moderna of AstraZeneca). Er zijn diverse mogelijke verklaringen voor dit fenomeen.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More