Moeten maagdenvliesreconstructies verboden worden?

Nederlandse gynaecologen willen geen valse maagden meer fabriceren

Bij sommige traditionele islamitische families moet een meisje nog maagd zijn als zij wil huwen. Het gebeurt echter wel eens dat het vlees zwak is, dat Fatima en Rahma een beetje ‘stout’ zijn en onderweg hun bloemetje verliezen. Om dan toch aan de verwachtingen van papa en mama en de boze broers te voldoen laten sommige vrouwen hun maagdenvlies herstellen in het ziekenhuis. Op die manier zijn ze weer in orde met het heilige boek en blijft de mythe overeind dat er bloed hoort te zijn bij de eerste huwelijksnacht.

Blijkbaar hebben ze wel wat met maagden bij het oosterse geloof, maar zien ze er geen erg in om een operatie te ondergaan die met de schepper zijn voeten speelt. Dat vinden ook de Nederlandse gynaecologen die maagdenvliesreconstructie een vorm van valse geneeskunde vinden. Volgens de dokters bewijst bloeden helemaal niets en willen ze niet langer meewerken aan een foute mythe. De Nederlandse geneesheren hebben daarom onderling afgesproken om geen reconstructies van het maagdenvlies meer uit te voeren. De Nederlandse regering wil de ingreep zelfs helemaal verbieden.

In ons land zijn we nog niet zo ver. Hier worden ‘stoute’ vrouwen volgaarne weer dichtgenaaid. Seksuologe en parlementslid Goedele Liekens (Open Vld) wil er nu werk van maken om ook bij ons tot een verbod te komen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More