Moet iedereen binnenkort een chip in zijn brein?

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Een week of twee geleden slaagde Neuralink, één van de Elon Musk-bedrijven, erin om een aap telepathisch ‘Pong’ te laten spelen. Het is nog maar eens een stap richting de versmelting van ons brein met de computer. Maar wat is er van aan, en wat is pure science fiction? Wij verduidelijken in 5 vragen.

Het begon tien dagen geleden, met deze tweet van Musk:

En ook al durft Elon als eens groteske uitspraken te doen, in dit geval is er niets overdreven aan. 

Je krijgt in onderstaand filmpje haarfijn uitgelegd hoe men het deed. Men bracht de makaak twee neuralink-chips in, en mat zijn hersenactiviteit.
Zo wist men welke delen van het brein oplichten als hij het balletje bijvoorbeeld naar links wil laten gaan. En op basis daarvan maakten ze een model, waardoor de aap het nu ook zónder joystick kon. Gewoon door te denken waar het balletje heen moest. Indrukwekkend.

1. Wat wil Neuralink bereiken?

De eerste bedoeling van Neuralink is om mensen met serieuze letsels te helpen. 

Stel: iemand heeft een ruggengraat- of hersenletsel opgelopen, met verlamming tot gevolg. Dan zou deze technologie die persoon in staat kunnen stellen een computer of smartphone met zijn gedachten te bedienen. 

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More